قوای باطنی انسان کدامند و این قوا چه وظیفهای بر عهده دارند؟ آیا دیدگاه ابنسینا و سهرودی در مورد قوای باطنی یکسان است؟ برای پاسخ به این سوال لازم است قبلاً مشخص کنیم که هر دو فیلسوف یعنی ابنسینا و سهرودی چه تعریفی از قوای باطنی دارند. هردو فیلسوف دیدگاههای خود را در مورد قوای باطنی در آثار مختلف خود بیان کردهاند در این مقاله ابتدا دیدگاه ابنسینا در مورد قوای باطنی بیان شده است. وی برای هر کدام از قوای باطنی نقش خاصی قائل است قوای باطنی از دیدگاه شیخ الرئیس عبارتند از حس مشترک، قوه خیال، قوه متصرفه، قوه وهم و قوه حافظه، ابنسینا بعد از تعریف قوای باطنی جایگاه آنها را به خوبی در مغز انسان تبیین میکند. بعد از بیان دیدگاه ابنسینا دیدگاه سهروردی در مورد قوای باطنی بیان شده شیخ اشراق در مورد قوای باطنی دیدگاهی متفاوت با عقیده ابنسینا بیان میکند سهرودی میگوید آنچه در کلام مشاء درباره تقسیم قوا به سه قوه خیال، وهم و متخیله آمده درست نیست و اینها در واقع یک قوه بیشتر نیستند. سهرودی همچنین در مورد حافظه و خزانه خیال با نظر ابنسینا مخالف است چون که سهرودی خزانه اصلی ادراکات را عالم افلاک میداند.
کرمی نیا, محمد , ساداتی زاده, سید سجاد و رزم گیر, میثم . (1401). مقایسه حواس باطنی در فلسفهی ابنسینا و سهرودی. پژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی, 10(18), 83-99.
MLA
کرمی نیا, محمد , , ساداتی زاده, سید سجاد , و رزم گیر, میثم . "مقایسه حواس باطنی در فلسفهی ابنسینا و سهرودی", پژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی, 10, 18, 1401, 83-99.
HARVARD
کرمی نیا, محمد, ساداتی زاده, سید سجاد, رزم گیر, میثم. (1401). 'مقایسه حواس باطنی در فلسفهی ابنسینا و سهرودی', پژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی, 10(18), pp. 83-99.
CHICAGO
محمد کرمی نیا , سید سجاد ساداتی زاده و میثم رزم گیر, "مقایسه حواس باطنی در فلسفهی ابنسینا و سهرودی," پژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی, 10 18 (1401): 83-99,
VANCOUVER
کرمی نیا, محمد, ساداتی زاده, سید سجاد, رزم گیر, میثم. مقایسه حواس باطنی در فلسفهی ابنسینا و سهرودی. پژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی, 1401; 10(18): 83-99.